Søhesten er placeret i en lille runding på kirkegården, hvor man kan sidde på en bænk og se på kirkestien. En lille fontæne som får mig til at tænke på ordene i Johannes evangeliet (7,38) “Fra hans indre skal der rinde strømme af levende vand”.

Salon for tid og eksistens

Dato: 19. september, 24. oktober og 28. november
Kl. kl. 19.30

Tiden, tempoet og tomheden – et foredrag om at have tid til livet

Torsdag 19 september kl. 19.30 i Taarbæk kirke kommer filosof og forfatter Peter Johannes Schjødt og holder foredrag og oplæg til samtale om tid til livet.

Jeg har ikke tid”. Måske er det en af de sætninger, som vi oftest bruger i dag. De fire små ord sammenfatter et af vores alvorligste problemer i dag. Vi taler om tid, som en mangelvare, eller som en vision om et andet liv: ”bare jeg havde noget mere tid”.

Foredraget kommer ind på nogle af de eksistientielle konsekvenser af mennekets mere og mere problematiske forhold til tiden. Vi kommer til at tale om dilemmaerne mellem forskellige værdier, for den samme time kan jo ikke bruges to gange, og tiden kan ikke genbruges. Dét betyder, at der skal træffes nogle valg – og her kan vi ikke undgå at møde Søren Kierkegaard og en række andre eksistensfilosoffer, og selvfølgelig også nogle af de filosofffer, der har talt om Det gode liv, bla. Aristoteles.

Det, vi bruger vores tid til, er identisk med vores liv! Det er ikke helt en ubetydelig detaljer,når der er gang i planlægningen af fremtiden. Livet er det der sker, mens vi har travlt med at lægge andre planer som John Lennon sagde.

Kom og hør filosof, forfatter og blogger Peter Johannes Schjødt, underviser på Københavns Univeristet og Vallekilde Højskole. Har desunden været chefredaktør ved DR’s P1 og leder af Radioens dokumentargruppe.

Hvem er kunsten egentlig til for?
Torsdag 24 oktober kl. 19.30 i Taarbæk kirke kommer Thomas Kluge og holder foredrag og oplæg til samtale.
Mange vil kende Thomas Kluges billeder – med den prægnante sorte baggrund, de mange deltaljer og fortællinger i flere lag. Billedkunstner og kendt og anerkendt portrætmaler. Autodidakt, idet han tre gange søgte ind og blev afvist af Det Kongelige Danske Kunstakademi, uden at det stoppede ham. Med stor passion og evner maler han vidunderlige billeder som både rummer gåden og det konkrete liv inspireret af de største kunstnere som Caravaggio og Rembrandt.
Denne aften lægger han op til samtale om kunst, og om at turde stole på vores sanser, når vi møder verden. Thomas Kluge går gerne imod det etablerede, ikke for som udgangspunkt at gå mod strømmen, men snarere som inspiration til at vi alle kan kaste os ud i det fantastisk liv vi har fået givet.

**********************************************************************************************

KUNSTEN SOM TOLKNING AF EKSISTENSEN

Torsdag 28 november kl. 19.30 i Taarbæk kirke kommer Christian Gether og holder foredrag og oplæg til samtale om eksistensen.

Når billedkunstnerne har villet udtrykke deres forundring over eksistensen har de til alle tider anvendt menneskekroppen som motiv. Menneskekroppen er blevet anvendt som symbol på de forskellige epokers (antikken, middelalderen, renæssancen etc.) eksistentielle tilstande  og idealer, og derfor består kunsthistorien af en lang række forskellige måder at skildre menneskekroppen på.

Foredraget vil vise eksempler på menneskeskildringer fra antikken til vore dage – fra Myrons idealiserende menneskefremstilling i  ’Discoskasteren’ over middelalderens skildringer af den sejrende og den lidende Kristus og Leonardo da Vincis ’Vitruviske mand’, som centrum for eksistensen, til Andy Warhols skildring af  ’ Elvis Presley’, som udtryk for popkulturens dyrkelse af overfladen.

Kom og hør kunsthistoriker, mag.art Christian Gether, som i mange år har været med til at gøre danske kunst kendt i udlandet, og gennem sit virke som direktør for Arken – museum for moderne kunst har lært os herhjemme om kunst fra andre lande altid med det for øje, at give mennesker nye tanker med hjem.