Præstens tanker

Præstens tanker - Tårbæk Nyt


Tårbæk Nyt marts 2017:

"Ord og æg skal behandles varsomt. Hvis de én gang er gået i stykker, er de umulige at reparere"

af sognepræst Charlotte Paaskesen

Sådan lyder et ordsprog, og det peger på, at det betyder noget, hvad vi siger, hvordan vi tiltaler hinanden og hvad vi kalder hinanden. Vi kan tale hinanden ned ved at bruge øgenavne eller skældsord, men vi kan også give hinanden mod og selvtillid ved at tale pænt om og til hinanden.

Måske er der andre end mig, der nogle gange kan blive forvirret, når et menneske ringer op, og begynder at tiltale mig ved fornavn, og ikke blot en gang men adskillige siger mit navn. Min første reaktion er, at vi kender hinanden. Og det har betydning at kende hinandens navn, det indikerer nemlig, at vi har en relation, vi står i forhold til den, hvis navn vi er fortrolige med. Telefonsælgere ved det, og adskillige gange går der et stykke tid, før det går op for mig, at vedkommende der bruger mit navn, ikke er en jeg kender, men en der vil sælge mig mobil abonnement, forsikringer eller andre ting. I dét forhold passer et fornavn sig ikke.

I det første skrift i biblen hører vi, at Adam giver dyrene navne og samtidig får han magt over dem, de skal følge ham og han skal være den, der beskytter og sætter grænser for dem. Det er værd at huske, når vi i mange sammenhænge kalder hinanden ved navne, taler med og råber efter hinanden, finder hinanden på nettet og skriver, eller sender breve både de officielle og de private. Det har betydning at kende en andens navn. Derfor er det også beskrevet indgående, at Adam får lov at give dyrene deres navne.

Hver især kan vi eftertænke hvordan vi bruger hinandens navne, får vi tituleret den anden meningsfuldt og høfligt? Giver det mening at skrive kærlig hilsen, hvis det er en mere officiel hilsen - vil venlig hilsen, eller måske blot hilsen være mere nærliggende? Som en ældre herre påpegede her i byen, har han altid undret sig når, han fik breve fra Skattevæsenet der skrev med venlig hilsen.

Vi kan eftertænke, om "De" ikke nogle gange ville være en god indgangsvinkel til en samtale snarere end "du" og fornavn. I de private relationer, ja der skal vi ære hinanden, holde venskaber og kæresteforhold og ægteskaber levende ved at bruge kærlige ord til hinanden. Når vi er sure, trætte eller halvmugne, er det bedre at tie stille og vente med at sige noget.

For det, der er sagt er sagt, selvom man bagefter siger undskyld og at man ikke mente det, så har det nogle gange forvoldt skade. Ægget er gået i stykker.

Kald børn, kærester og venner de smukkeste kælenavne - og lad os i andre relationer tale til hinanden med respekt og forståelse. For det betyder noget, hvad vi siger. Ordet skaber hvad det nævner.

Følg mig" (Johs. 21,19b) - står der på glasmosaikken.

I Tibet hørte jeg engang sang, da jeg var ude og vandre. Lang tid før jeg kunne se, hvor stemmen kom fra, så jeg en kæmpe fåreflok komme vandrende. De fulgte hyrden, som med sin stemme ledte dem ad stierne, der var gode at gå, holdt øje med eventuelle farer, og sørgede for at de kom frem.

Sådan en hyrde har vi også: Jesus Kristus der sågar bærer det lille lam, der ikke selv kan gå. Han der blev kaldt "Guds lam", og som vi kan spejle vore liv og virke i, og få inspiration til, hvad vores livsopgave er.


TAARBÆK KIRKE - Edelslundvej 10 - DK-2930 Klampenborg