Præstens tanker

Præstens tanker - Tårbæk Nyt


Præstens tanker:

Samvær- Nærvær - Samtale og sam- eksistens

I lytte-samtale kredsen har vi læst og diskuteret en fin lille bog "Sjæle om natten" af den amerikanske forfatter Kent Haruf. Den begynder med, at Addie More ­ en ældre kvinde ­ besøger Louis Waters ­ en ældre mand. De har været næsten naboer i en menneskealder, og er begge blevet alene. Samtalen der indleder bogen viser en fin, åben kommunikation ­ Addie kommer med et forslag: "En slags frieri ikke ægteskabikke sex.." men noget vigtigt: "Vi har boet for os selv alt for længe. I årevis. Jeg er ensom. Jeg tror, du måske også er det. Jeg tænkte, om du ville komme og sove sammen med mig om natten. Og snakke".

Heldigvis svarer Louis ja tak til forslaget, han skal lige tænke over hvornår, det skal begynde. Men begynde gør det. Først lidt fortumlet, for hvordan bringer man sin tandbørste, pyjamas med? ­ i en papirspose. Så skal de begge vænne sig til, at ligge i en seng sammen ­ hvad skal der tales om?... langsomt men sikkert baner ordene sig vej frem, ord som jo ligger på hjerne og hjerte hos mennesker, klar til at folde ud, til at fortælle, til at dele tanker, ideer, håb, drømme, udfordringer og nederlag.

Natten kan være ensom, men den kan også være stedet, hvor tanker får liv, og de deles med en anden. I bibelen hører vi, hvordan Adam går rundt alene, og savner en at være sammen med og Gud skaber Eva. Mange mennesker nyder, at dele tid med andre, og ikke blot børn, unge og de yngre generationer men også de ældre.

Vi der har forældre, der er blevet alene ­ som Addie og Louis ­ bliver klogere af at læse bogen. For følelser og tanker og ønsker til livet forsvinder jo ikke, blot fordi årene bliver 70, 80 ja måske endda 90. Mange ønsker stadig at dele eksistensen med et andet menneske, måske ikke flytte sammen, måske ikke blive gift igen, men nyde det nærvær, der kan opstå i samværet med et andet menneske, som man er på bølgelængde med.

Addie og Louis ­ har mange fine, små oplevelser . Dem der måske ikke lyder af så meget, men som har stor betydning. en gåtur, en udflugt, hjælpe andre, ordne have, en hund. Og ikke blot for dem ­ også for et barnebarn får de lukket livet og verden og glæden op.

Som i mange store fortællinger, sniger "slangen" sig ind paradis eller måske det der blot i glimt ligner, har også sine slanger. Det eller dem der taler godheden, glæden, åbenheden imod. I fortællingen "Sjæle om natten" er det en søn, der ikke evner at se ud over sig selv, og som ikke kan rumme, at hans mor er blevet glad for en anden end hans far, ham og barnebarnet.

Kærligheden har ikke en alder, og det er heller ikke ét mål, der kan deles ud. Ny glæde tager heller ikke nødvendigvis noget fra det der var før ­ men føjer noget mere til. Nye fortællinger, nyt samvær, ny mening.

En lille bog, som vækker latter, underen, håb, glæde og en anelse uro over hvordan vi mennesker indimellem reagerer.

Sognepræst Charlotte Paaskesen

Følg mig" (Johs. 21,19b) - står der på glasmosaikken.

I Tibet hørte jeg engang sang, da jeg var ude og vandre. Lang tid før jeg kunne se, hvor stemmen kom fra, så jeg en kæmpe fåreflok komme vandrende. De fulgte hyrden, som med sin stemme ledte dem ad stierne, der var gode at gå, holdt øje med eventuelle farer, og sørgede for at de kom frem.

Sådan en hyrde har vi også: Jesus Kristus der sågar bærer det lille lam, der ikke selv kan gå. Han der blev kaldt "Guds lam", og som vi kan spejle vore liv og virke i, og få inspiration til, hvad vores livsopgave er.


TAARBÆK KIRKE - Edelslundvej 10 - DK-2930 Klampenborg